Ghidul Antreprenorului Începător în Online

Bine ai venit în online, un univers plin de posibilități, unde uneori drumul către succes în afaceri începe cu doar câteva clicuri. În acest ghid, voi prezenta toți pașii de bază pentru a-ți construi prezența online. Ghidul este dedicat micilor antreprenori care și-au deschis o firmă și doresc să fie prezenți în mediul online, sau chiar să-și comercializeze produsele și serviciile acolo.

Chiar dacă în anul 2009 lucram în domeniul instalațiilor sanitare în Italia, pasiunea mea pentru IT a rămas constantă încă din școala generală. În 2009, am decis să mă întorc în România și să-mi deschid propria companie de web hosting. Această companie are acum peste 15 ani vechime, peste 10 angajați și peste 8000 de clienți fericiți. Pot spune că mă număr printre antreprenorii care au reușit să își ducă afacerea la nivelul dorit, însă nu am de gând să mă opresc aici. Astăzi, vreau să vă învăț și pe voi care sunt primii pași în mediul online și la ce să fiți atenți.

Dacă ești un antreprenor la început de drum sau dorești să-ți deschizi un business online, urmează acești pași:

1. Obținerea Propriului Nume de Domeniu .ro

Primul pas este să-ți alegi un nume de domeniu .ro care să reflecte identitatea și scopul afacerii tale. Accesează acest tool pentru a verifica disponibilitatea numelui dorit și pentru a-l înregistra. Asigură-te că numele este ușor de reținut și relevant pentru afacerea ta.

Obținerea Propriului Nume de Domeniu .ro

2. Alegerea unui Serviciu de Gazduire Web

La fel ca și în cazul telefoanelor care nu funcționează fără o cartelă SIM, un domeniu web nu funcționează fără un pachet de gazduire web. Odată ce ți-ai înregistrat numele de domeniu .RO, va trebui să alegi un pachet de gazduire web pentru acesta, de unde ulterior vei putea să creezi adresele de email sau să îți încarci fișierele site-ului sau ale magazinului online. Fără acest pachet de gazduire, domeniul nu va fi accesibil pe internet.

La ora actuală, există o mulțime de firme de hosting în România, însă ai grijă să alegi una care îți oferă și suport tehnic. Noi, la NameBox, oferim suport 24/7 cu timp de răspuns real în aproximativ 5-10 minute.

3. Crearea Propriilor Adrese de Email

Odată ce pachetul de gazduire este activ, poți trece la crearea adreselor de email. Poți crea din cPanel (panoul de control al pachetului de gazduire) adresele de email dorite: office@firma-ta.ro, contact, marketing, etc. Ai aici și un tutorial simplu în care te învățăm cum să creezi o adresă de email.

Adresele de email create în cPanel pot fi configurate pe PC, laptop sau smartphone utilizând softuri precum Mozilla Thunderbird sau Outlook. Eu recomand Mozilla Thunderbird, deoarece este un software gratuit și este foarte prietenos ca design. Pe telefon, poți să îl configurezi urmând acest tutorial daca ai un iPhone sau acest tutorial dacă ai un telefon cu Android.

Crearea Propriilor Adrese de Email

4. Instalarea Primului Website cu Ajutorul Softaculous

Pentru începători, recomand instalarea platformei WordPress, aceasta fiind o platformă gratuită și populară pentru construirea site-urilor web. Cu ajutorul Softaculous din cPanel, instalarea WordPress este ușoară:

Pasul 1: Accesează cPanel pe baza datelor de acces furnizate în momentul activării pachetului de gazduire web.

Pasul 2: Caută opțiunea Softaculous sau WordPress Installer și urmează pașii pentru a instala WordPress pe domeniul tău. Avem și un tutorial simplu pentru acest proces de instalare.

În cazul în care vrei să vinzi online produse prin sistem de dropshipping sau ai furnizori care îți pun la dispoziție feed-uri de produse, îți recomand să te orientezi către o soluție de eCommerce specializată precum CS-Cart. CS-Cart vine cu o serie de integrări și automatizări care îți vor ușura munca. Când spun integrări, mă refer la software de facturare, software de gestionare a stocurilor, integrare cu curierii pentru emiterea AWB-urilor, integrare cu procesatorii de plăți online cu cardul, și multe altele.

Instalarea Primului Website cu Ajutorul Softaculous

5. Înregistrarea Site-ului în Google cu Search Console

Pentru a-ți face site-ul vizibil pe Google, trebuie să îl înregistrezi mai întâi în Google Search Console. Odată înscris în Google Search Console, motorul de căutare va ști să indexeze informațiile publicate pe site-ul tău.

Pasul 1: Pentru a înregistra site-ul în Google cu Search Console, accesează link-ul acesta și creează un cont.

Pasul 2: Adaugă site-ul tău (+ add property) și urmează pașii pentru a-l verifica. Urmărește acest tutorial pentru a vedea pas cu pas ce trebuie să faci.

Pasul 3: Odată ce site-ul este verificat, vei avea acces la informații valoroase despre performanța acestuia în motoarele de căutare (durează însă câteva zile până ce se indexează informațiile).

Înregistrarea Site-ului în Google cu Search Console

6. Cautarea Partenerilor Potriviți pentru Promovarea Business-ului

În ultimul punct din acest ghid, voi oferi câteva informații despre cum poți promova noul website. Promovarea afacerii tale online este crucială pentru a atrage clienți și a-ți crește prezența. Iată câteva modalități eficiente de promovare:

Social Media: Creează profile pe platformele de socializare relevante pentru afacerea ta și interacționează cu audiența ta: Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn, Pinterest.

Marketing de Conținut: Publică articole informative în cadrul site-ului. Recomand să ai și o secțiune de blog, unde să postezi periodic articole utile din domeniul tău de activitate.

Colaborări: Caută parteneriate cu alte afaceri sau influenceri din industria ta pentru a promova reciproc produsele sau serviciile.

Promovare PPC: Poți să-ți creezi singur propriile campanii Google Ads sau META. În 2024, Google oferă unelte și tutoriale pentru crearea campaniilor de promovare Google. În cazul în care nu te descurci, poți apela oricând la o agenție de marketing care îți va seta și monitoriza campaniile de promovare.

Folosind acest mic ghid, vei putea să-ți construiești prezența online pentru noua ta companie într-un mod simplu și eficient. Dacă ai nevoie de ajutor suplimentar, echipa de suport din cadrul firmei mele este mereu disponibilă pentru a te ghida prin procesul de înregistrare și configurare a domeniului tău. Astfel, ești pregătit să intri în lumea online și să-ți dezvolți afacerea cu încredere.